— Just nu har jag möjligheten att kunna döma fotboll på heltid. Det gör att jag kan styra mina matchförberedelser på ett helt annat sätt, och jag har också möjlighet att träna dagtid istället för innan eller efter jobbet. Som person trivs jag med att ha mycket att göra, så jag kommer vilja ha ett “vanligt” jobb också så småningom, säger Victor.
När Victor själv spelade fotboll tyckte han att det var tråkigt om domaren i matchen inte var engagerad. Det föll sig därför naturligt för Victor själv att visa engagemang när han dömde.
— När jag började döma så bestämde jag mig för att oavsett om jag var bra eller dålig, skulle jag i alla fall ha kul på planen och det skulle synas att jag ansträngde mig för att göra något bra, säger Victor.
Från tiden som ungdomsdomare på Ängaryds IP gick Victor vidare till att bli distriktsdomare. Med ett nytaget körkort fortsatte Victor att döma väldigt mycket fotboll och resan genom seriesystemen tog fart.
Idag har Victor dömt över 100 matcher i Allsvenskan, och dessutom fått göra ett par internationella matcher.
— Det bästa med att döma är att få vara en del av något som jag brinner för och som engagerar så många. Det är få förunnat att få göra det jag gör tillsammans med mina vänner. Vårt lag består av fyra personer och när vi blåser igång handlar det om att vara så rättvisa det bara går och att inte synas - då har vi vunnit, säger Victor.
Under en allsvensk säsong får Victor och hans domarkollegor reda på vilken match de ska döma samma vecka vilket gör att han får göra avkall på vissa saker i livet.
— Det är svårt att planera att göra något med ens vänner på helgen när man inte vet om man får en match eller inte, men det är ett val man gör när man satsar på det här, säger Victor.
För att bli en bra domare finns det två grundläggande förutsättningar man behöver: god regelkunskap och fysik. Victor menar att unga oerfarna domare också behöver träna på att fatta beslut och lära sig av sina misstag.
— Mitt viktigaste tips till unga domare är att våga göra fel. Det är bättre att blåsa en ordentlig signal, och sedan blir det fel, än att man inte vågar blåsa alls, säger Victor.
För att uppmuntra ungdomar till att döma menar Victor att det finns ett ansvar att ta både som ungdomsledare vid sidlinjen, men även som förening.
— Var ett föredöme och stötta domaren. Ingen domare kommer bli bättre av att någon står och skriker vid sidan, och jag har svårt att se att man skulle känna att det är okej att någon annan skulle skrika på ens son eller dotter som gör sitt bästa. Från föreningens sida är det viktigt att finnas där som ett stöd, men även visa vilka möjligheter det finns att avancera som domare, säger Victor.
Text och intervju: Herman Lundin